Stručný návod: Jak fotit blesky při bouřce ve tmě

Stručný návod: Jak fotit blesky při bouřce ve tmě

Když už nám ty letní 30tky ☀️ (srpen 2020) zchladily bouřky ⛈ ..., tak jsem sepsal stručný návod jak fotit blesky při bouřce ve tmě, mé konkrétní nastavení EXIF u titulní fotky, postprodukce, lokace + krátký příběh u této fotky atd. viz níže ??.

Takto to dopadne, když fotografa přepadne na pražském Vítkově pěkný "fičák" se světelným představením na obloze. Úkryt před tím nejhorším mi poskytl přístřešek z bočního vchodu Národního památníku na Vítkově.



Velmi často mám sebou nějaký foťák, v tomto případě starý #Nikon D700 + univerzálnější zoom 28-105 / 3.5 - 4.5 AF-D, který se začal vyrábět už na konci 90. let, ale mívám ho jako malý lehký i s případným "macrem" 1:2 často sebou. Jako stativ mi posloužila zem a celkový set směrem vzhůru jsem podložil peněženkou, krytkou, botou ... ?. Ideální drát. / bezdrát dálkovou spoušť jsem neměl sebou, tak jsem musel vždy zmáčknout spoušť a s nastaveným časovačem 5s, abych eliminoval veškeré pohyby foťáku a tak stále dokola ?.

Konkrétní EXIF úvodní fotky: clona f/8, citlivost ISO 200, čas 20s, ohnisko 28mm, předostřené na Žižkovskou věž pak přepnuto do manual. Vždy jsou světelné podmínky trochu jiné, ale celkově se snažím vyšší clonu pro větší hloubku ostrosti, při tom co nejnižší citlivost, čas v řádech vteřin a sériové snímání, kdy posléze vyberu ty nejzajímavejší záběry a i tak je to hodně o štestí, protože blesku prostě neporučíte, kde a jak má zrovna blýsknout ?,

Vždy zvolím nějakou kombinaci nastavení ISO/čas/clona, provedu pár zkušebních snímků, zkontroluji na displeji dokud nejsem spokojen a následně jede už jen sériové snímání. Všechno toto lze provést i na současných mobilech s možností manuálního nastavení, jen ho mít jak a kde podepřít.

Postprodukci jsem provedl v Zoner Photo Studio X jen lehkou, aby to nevypadalo "mimo realitu". Provedl jsem mírný ořez, snížení světel i bílé velmi zářícího blesku i žižkovské věže (stejně zůstaly přepaly), ztlumení oranžové / žluté barvy = osvětlení přístřešku, která je hodně do tepla od barvy světla blesku i Žižkovské věže + tři šoupátka a hotovo ?.

Co říkáte na neplánovaný a rychlý výsledek? Zkoušeli jste už také fotit blesky či jiné zajímavé jevy počasí?