Stručný návod jak na panorámatickou fotografii focenou z ruky

Stručný návod jak na panorámatickou fotografii focenou z ruky

Fotografové jsou také nemalá skupina, kteří v současné karanténě (covid-19 / březen 2020) nemají do čeho píchnout ;). Pro mě alespoň možnost dopracovat všechny resty, uklidit foto nepořádek v PC, zkontrolovat řádně veškerou techniku, shlédnout nějaké foto workshopy, vzdělávat se i vyzkoušet nové postupy v postprodukci atd.

 

Jelikož nejčastěji fotím sportovní, společenské a kulturní události, tak teprve nyní jsem si poprvé vyzkoušel jednu ze základních foto dovedností jakou je "panorámatická fotografie". Tedy ne jen to nacvakat mobilem, který to spojí sám :).

 

Jak jsem nafotil zdrojové fotografie? Svůj volný čas trávím aktivně, různými sporty a také v přírodě. A většinu času tahám sebou zrcadlovku se základním zoomem+. Mnohdy se fototechnika i několik hodin po horách jen tak pronese, neudělám jedinou fotku a fotím jen když to cítím.

 

A právě v Albertových skalách se naskytl pohled, který stál za to vyzkoušet si nafotit zdrojové fotky s tím, že je někdy v budoucnu zpracuji jako panoráma. Vyfotil jsem z ruky 8 snímků na výšku tak, aby se mi záběry částečně překrývaly. Nafotil jsem tři série, abych měl posléze z čeho vybírat. Z ruky to není ideální stav, beru to spíše jako takovou momentku. Pro kvalitní práci rozhodně doporučuji stativ i fotit do RAW.

 

EXIF / Nastavení fotoaparátu: Ohnisko 17mm (lepší je vinou soudkovitosti širokáčů s následnými problémy při spojování použít o něco delší ohniska), manuálně zaostřeno, citlivost ISO1250, clona f/14 - pro větší hloubku ostrosti, JPEG, foceno z ruky a jen jsem se otáčel při focení na skále  :). Fotil jsem záměrně tmavší expozice, abych neměl přepaly na obloze se západem slunce.

 

Postprodukce: Je mnoho programů specializovaných na skládání panorámatických fotografií, ale já k reportážní fotografii používám Zoner Photo Studio X, kde v drtivé většině použiju ořez, potáhnu pár šoupátek, popř. preset a to je vše.

 

Jinak tomu nebylo ani v tomto případě, kdy jsem jen použil v menu Vytvořit funkci Panoráma, která slouží pro skládání panoramatických fotografií z několika dílčích záběrů. Podrobný postup naleznete zde, ale stačí jen seřadit po sobě jdoucí zdrojové snímky, vybrat je a následně jsem nechal vše spojit na automatice. Na závěr ořez ze vzniklé složeniny a zadat kam složenou fotografii uložit.

 

Složenou fotografii jsem pak otevřel v modulu Vyvolat, kde jsem si pohrál s pár "šoupátky" a hotovo. V celé posprodukci jsem použil formát fotek JPEG s cílem, že jde o momentku nafocenou z ruky s především dokumentační hodnotou a tímto způsobem mám zpracovanou finální fotku během chvíle.

Osobně mě velmi překvapilo, jak si se spojením pořízených fotek Zoner X dobře poradil vzhledem k tomu, že jsem je fotil pouze z ruky a otáčel se kolem osy člověka.

 

 Fotíte nebo máte rádi panorámatické fotky?   

Patrik Nguyen / fotograf Patrik